Prawidłowe żywienie przy chorobach układu pokarmowego

Choroby układu pokarmowego mocno ograniczają chorych w zakresie spożywania poszczególnych produktów spożywczych oraz przygotowywanych posiłków. Jednak stosowanie się do tych zaleceń jest jedyną szansą na dobre samopoczucie pomimo wspomnianych dolegliwości. Jak i czym odżywiać się przy chorobach układu pokarmowego?

Cechy charakterystyczne diety przy chorobach układu pokarmowego

Najczęściej występujące choroby układu pokarmowego to zespół jelita drażliwego, refluks żołądka, hemoroidy, SIBO, czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Mogą one objawiać się na różne sposoby. Mogą też dokuczać choremu w różnym stopniu. Chcąc jednak zadbać o swoje samopoczucie, powinien stosować odpowiednią dietę. 

Stosowanie się do odgórnych zaleceń przy chorobach układu pokarmowego, gwarantuje znacznie lepsze samopoczucie, a w tym brak nasilających się objawów. Jednym z nich jest bez wątpienia powolne jedzenie posiłków. Posiłek musi być dobrze rozdrobniony. To gwarantuje znacznie mniejsze uczucie ciężkości po jedzeniu. Spożywane dania muszą być lekkostrawne. Należy unikać posiłków przygotowywanych na głębokim tłuszczu. Przerwy pomiędzy posiłkami powinny trwać minimum 3 godziny. Bardzo ważne jest dbanie o prawidłowe nawodnienie. Picie dużej ilości wody to podstawa. 

Dieta przy chorobach układu pokarmowego

Nie ma jednej stałej diety, która odpowiadałaby potrzebom każdego, kto cierpi na którąś z wymienionych chorób układu pokarmowego. Dlatego dieta powinna być ułożona indywidualnie, z uwzględnieniem konkretnych potrzeb osoby, która będzie się nią żywić. Musi jednak składać się z 5-6 posiłków, małych i lekkostrawnych

Ważne jest, aby wybrana dieta dostarczała organizmowi wszystko, co dla niego najważniejsze. Przygotowane posiłki muszą być lekkostrawne i zdrowe. Najlepiej powstałe na bazie dobrej jakości składników. To może mieć również duże znaczenie dla zdrowia i samopoczucia nadwrażliwego układu pokarmowego. Czasem wystarczy zjeść nieświeży lub po prostu gorszej jakości produkt, by dostać rozstroju żołądka. A to może tylko pogarszać stan zdrowia i nasilać dolegliwości związane z chorobą. 

Osoby, które mają problemy zdrowotne związane z układem pokarmowym, powinny zainteresować się ofertą cateringu. To gotowe posiłki przygotowywane na bieżąco i dostarczane codziennie. Dieta jest ustalana indywidualnie i układana przez doświadczonego dietetyka. Co najważniejsze, posiłki te zawierają wszystko, co cenne dla organizmu, a jednocześnie są pozbawione tego, co mogłoby negatywnie wpływać na układ pokarmowy. Chory wykupujący abonament nie musi przygotowywać posiłków samodzielnie. To duża oszczędność czasu. 

Choroby układu pokarmowego bywają niezwykle dokuczliwe. Samo to, że nie można jeść wszystkiego, niekorzystnie wpływa na psychikę. Wielu osobom wydaje się wówczas, że ich czas na przyjemności już się skończył. Muszą ograniczać się w jedzeniu wielu produktów, muszą rezygnować z tego, co smaczne i apetycznie wygląda. Tymczasem nawet dieta lekkostrawna, profesjonalnie opracowana, może być nie tylko zdrowa, ale też smaczna.