Z roku na rok widać, że coraz więcej osób zaczyna troszczyć się o codzienną dietę. To oczywiście dobra wiadomość, ponieważ zbilansowana i różnorodna dieta jest w stanie usprawnić funkcjonowanie organizmu. Zwiększa energię, poprawia samopoczucie i chroni przed rozwojem różnego typu schorzeń. Dzięki odpowiednio ułożonej diecie możemy cieszyć się dobrym zdrowiem i to do późnych lat starości. Tylko jak właściwie powinna wyglądać taka dieta? Jakie produkty wybierać? Odpowiedź znajdziesz w zasadach zdrowego żywienia. Poniżej przedstawiamy 10 najważniejszych!
Co możesz zrobić aby zdrowiej się odżywiać? Spożywają więcej warzyw i owoców
Nasze rekomendacje opieramy na skuteczności potwierdzonej w licznych badaniach i one sugerują, że zdrowe odżywianie powinno opierać się na dużej ilości warzyw i owoców. Co więcej, to właśnie one powinny stawić podstawę naszej codziennej diety. Warzywa i owoce są źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Najlepiej jeśli będziemy sięgać po zdrowe produkty, a za takie możemy uznać warzywa i owoce pochodzące od sprawdzonych dostawców. Naturalne i świeże produkty są smaczne i pozwalają dostarczyć organizmowi wielu cennych składników. Jednak w sezonie jesienno-zimowym możemy posiłkować się mrożonkami. Co więcej, pamiętajmy, by nie skupiać się na konkretnej grupie produktów. Dieta powinna być różnorodna, choć uwzględniać więcej warzyw. Zielone warzywa na pewno pozwolą dostarczyć wapnia, żelaza i kwasu foliowego. Czerwone, żółte i pomarańczowe karotenu.
Stawiamy na zdrowe jedzenie, ale różnorodne
Szukając odpowiedzi na pytanie, jak się odżywiać zdrowiej, możemy trafić na informacje, że ważna jest też różnorodność posiłków. Warto wybierać artykuły spożywcze z różnych grup, więc nie należy ograniczać się tylko do warzyw i owoców. Zdrowa i zbilansowana dieta powinna bazować na innych produktach, które pozwolą dostarczyć organizmowi optymalnej ilości białka, czy zdrowych tłuszczów. Zatem jak jeść zdrowo? Na pewno uda nam się to, gdy codzienne menu uwzględni pełnoziarniste produkty zbożowe, nabiał, mięso, czy ryby. Do tego oliwa z oliwek, rośliny strączkowe, jaja i orzechy. W razie problemów z ułożenie różnorodnej diety pamiętajmy, że do dyspozycji czeka catering dietetyczny. Opracowywany jest przez najlepszych ekspertów od żywienia. Dzięki temu nie dość, że będzie różnorodna, to jeszcze zdrowa i zbilansowana. Niewątpliwą zaletą cateringu dietetycznego jest też wygoda. Każdego dnia trafiają do nas paczki z gotowymi posiłkami, które możemy spożywać w dogodnym dla siebie czasie. Zatem dieta pudełkowa pozwoli też zaoszczędzić sporo czasu. Znika obowiązek gotowania i robienia zakupów.
Zdrowe jedzenie nie może być wysoko przetworzone
10 zasad zdrowego odżywiania jasno mówi, że należy wystrzegać się produktów wysoko przetworzonych. Zaliczyć do nich możemy przede wszystkim fast foody i słone przekąski. Jednak na liście produktów zakazanych znajdą się również te, które zawierają duże ilości tłuszczów, cukru i konserwantów. Produkty wysoko przetworzone nie wnoszą do diety nic wartościowego. Są źródłem pustych kalorii, które mogą prowadzić do zwiększenia wagi. Zatem lepiej zrezygnować z ich spożywania, a na pewno ograniczyć do minimum.
Jedzenie na diecie powinno uwzględniać pełnowartościowe białko
Komponując codzienny jadłospis, warto dopilnować, by jedzenie na diecie uwzględniało pełnowartościowe białko. Najlepszym jego źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego, a więc na przykład jaja i ryby. Wskazane jest też jedzenie mięsa, szczególnie drobiowego. Poza tym możemy stawiać na białko roślinnego pochodzenia. Zatem zdrowe rzeczy i przy okazji dobre źródło białka to także komosa ryżowa, amarantus, czy nasiona roślin strączkowych.
Co jest zdrowe? Zioła i naturalne przyprawy, ale nie sól
Gdy chcemy wybierać wyłącznie to, co jest zdrowe, to powinniśmy ograniczyć spożycie soli. Choć poprawia smak potraw, to jej nadmiar w diecie zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego. Sól zaburza też gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Dlatego lepiej ograniczyć jej używanie na korzyść naturalnych przypraw i ziół. Tymianek, lubczyk, suszona papryka, kurkuma, czy nawet majeranek to dobre propozycje. Nie dość, że poprawiają smak, to dodają też aromatu potrawom.
Zdrowe jedzenie to także tłuszcze
Tłuszcze wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wspomagają przyswajanie witamin. Biorą udział w syntezie hormonów i poprawiają kondycję skóry. Dlatego zdrowe jedzenie powinno opierać się na produktach zawierające tłuszcze. Dobrym wyborem będzie oliwa z oliwek, olej lniany lub olej rzepakowy. Warto dodawać takie oleje do sałatek. Do pieczenia i smażenia najlepiej sięgać po olej kokosowy lub masło klarowane.
Jak zdrowo się odżywiać? Mniej smażonych potraw
Smażone potrawy są smaczne i szybko się je robi. Jednak ich nadmierne spożywanie będzie negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Dlatego, jeśli ktoś zastanawia się, jak zdrowo się odżywiać, to radzimy przejść na alternatywne rozwiązania. Przygotowywanie potraw na parze jest korzystne dla zdrowia. To samo dotyczy pieczenia i duszenia. Z kolei jeśli decydujemy się na smażenie, to wykorzystujemy niewielką ilość dobrego tłuszczu.
Zdrowe odżywianie co jeść? Na pewno nie słodycze!
Niestety, ale 10 produktów które należy jeść codziennie nie uwzględnia słodyczy i większości wyrobów cukierniczych. Dlatego jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu, to najlepiej je całkowicie wyeliminować z menu. Jednak nie ma sytuacji bez wyjścia. Zawsze możemy samodzielnie wykonać zdrowe słodyczy, a Internet dostarczy nam ciekawych przepisów.
Zdrowe jedzenie to też odpowiednie nawodnienie
Nasz organizm potrzebuje minimum 1,5 litra płynów dziennie. Osoby uprawiające aktywność fizyczną powinny ich ilość zwiększać. Dlatego zdrowe produkty lista musi uwzględniać wodę mineralną niskosodową i niegazowaną. Jednak wskazane jest też picie zielonej i białej herbaty, naparów ziołowych, czy świeżo wyciskanych soków. Nawet kawa jest dozwolona, ale w granicach rozsądku.
Zdrowe rzeczy nie uwzględniają alkoholu
10 zasad zdrowego żywienia zaleca, by ograniczyć spożywanie alkoholu. Jego nadmiar w diecie może przyczyniać się do poważnych chorób, w tym do marskości wątroby i zapalenia trzustki. Najlepiej zatem całkowicie zrezygnować z napojów alkoholowych lub ograniczyć się do okazjonalnego spożywania jakościowych trunków. Dotyczy to na przykład lampki czerwonego wytrawnego wina.