Jakie owoce na odchudzanie wybierać, a jakich unikać?

Jesteś na diecie redukcyjnej? Planujesz swój jadłospis i zastanawiasz się, co z jedzeniem owoców? Jakie owoce na odchudzanie wybierać, a jakich się wystrzegać? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, więc koniecznie zapoznaj się z treścią naszego artykułu!

owoce przy odchudzaniu

Jakie owoce jeść przy odchudzaniu?

Owoce to jedno z lepszych źródeł witamin i minerałów. Zawierają też naturalnie w nich cukru, czy błonnik. Wystarczy po nie regularnie sięgać, by zapewnić wiele korzyści dla swojego organizmu. Jednak sięgając po owoce na diete odchudzającą pamiętajmy, że umiar ma tutaj istotne znaczenie. Bowiem to kontrolowane ilości mogą ułatwić nam redukcję masy ciała, co zresztą zostało zaobserwowane w badaniach. Owoce zawierają w składzie dużo wody i błonnika, więc mogą zapewnić dłuższe uczucie sytości po ich zjedzenie. Aby jednak wsparły proces odchudzania, musimy rozważnie wybierać też owoce na diecie. Co to oznacza? Jakie owoce na redukcji są polecane? Na pewno świeże, pochodzące ze sprawdzonego źródła. Najbardziej zalecane będą niskokaloryczne owoce, a więc na przykład owoce jagodowe. Dobrym wyborem w tym przypadku będą maliny, truskawki, jeżyny, poziomi i porzeczki. Do tego jagody, borówki, żurawina i agrest, ponieważ ich kaloryczność waha się w granicach od 22 do 53 kcal na 100 g produktu. Polecane owoce o niskiej kaloryczności to też różnego typu cytrusy. I tak możemy sięgać po pomarańcza na odchudzanie, grejpfruty, cytryny, limonki, czy po pomelo i mandarynki. Ich zawartość energetyczna waha się między 28-47 kcal na 100 g produktu. Jeszcze jakie owoce są najmniej kaloryczne? Na pewno dyniowate! W tej kategorii arbuzy na odchudzanie jest polecany i melon. Średnia kaloryczność dyniowatych wynosi około 32 kcal na 100 g produktu. Jeśli to wciąż dla Ciebie za mało i nadal nie wiesz, jakie owoce na diecie odchudzającej wybierać, to sięgaj po rabarbar. Jego średnia kaloryczność to około 20 kcal na 100 g produktu.

Jednak to dopiero początek, ponieważ w diecie odchudzającej ważne miejsce zajmują owoce bogate w błonnik. Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, pomaga w zachowaniu prawidłowej masy ciała, ale nie tylko. To składnik, który wspiera procesy trawienne i zapobiega zaparciom. Błonnik zmniejsza stężenie glukozy we krwi po posiłku, jak również ilość cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Stawiając na produkty, które zawierają go w optymalnej ilości, można korzystnie wpłynąć na redukcję tkanki tłuszczowej. Najlepiej jeść owoce ze skórką, ponieważ to w niej znajduje się go najwięcej. Zatem jakie owoce mają błonnik? Jagodowe, a więc na przykład maliny i jagody. Do tego gruszki, jabłka i pomarańcze. Zastanawiasz się, jeszcze jakie owoce zawierają błonnik? Na liście produktów znajdą się owoce suszone, a więc na przykład śliwki, figi i daktyle. Jednak one mają wyższą zawartość cukru niż świeże owoce. Dlatego będąc na diecie redukcyjnej, trzeba zachować ostrożność.

Poza tym warto codzienne menu rozbudować o owoce z niskim ig. Indeks glikemiczny (IG) jest wskaźnikiem pozwalającym ocenić szybkość wzrostu glukozy we krwi po dwóch godzinach od zjedzenia posiłku. Zwykle im wyższy jest indeks glikemiczny, tym szybciej następuje skok poziomu cukru we krwi. Jedzenie produktów o wysokim IG może prowadzić do odkładania się nadmiaru cukru w postaci tkanki tłuszczowej. Nie jest to pożądane na diecie odchudzającej, więc lepiej brać pod uwagę owoc na odchudzanie o niskim indeksie glikemicznym. Od razu nasuwa się kolejne pytanie – jakie owoce mają niski indeks glikemiczny? Z owoców jagodowych polecane są borówki, jagody, porzeczki, poziomki i jeżyny. Agrest, maliny, żurawiny i truskawki na redukcji też można jeść. Inne zalecane owoce podczas diety to śliwki, jabłka, gruszki i wiśnie. Poza tym cytrusy na odchudzanie też się sprawdzą. W tym przypadku pomelo indeks glikemiczny ma niski, podobnie zresztą jak pomarańcze, mandarynki i cytryny. 

owoce na diecie jakich unikać

Owoce na diecie odchudzajacej – czego unikać?

Skoro wiemy już, jakie owoce odchudzające są, to nie pozostaje nam nic innego, jak ustalić, które mogą zaprzepaścić efekty diety. Czego unikać na redukcji? Jakich owoców lepiej nie jeść na diecie odchudzającej? Choć wspomnieliśmy już, że suszone owoce mają dużo błonnika, to zawierają też w sobie sporo cukru. Dlatego suszone owoce na odchudzanie nie są polecane, a na pewno nie należy ich jeść w większej ilości. Okazjonalnie jak najbardziej. Jednak to nie wszystko, ponieważ te kandyzowane też lepiej omijać. Do tego lepiej zrezygnować z owoców bardzo dojrzałych, naturalnie bogatych w cukry i z wysokim indeksem glikemicznym. Zatem które owoce na schudnięcie nie pomogą? Winogrona, śliwki węgierki i morele. A czy banany na diecie redukcyjnej się sprawdzą? Też nie, ponieważ zawierają dużo cukru. Rozwagę należy też zachować w przypadku soków owocowych i koktajli, ponieważ w nich często jest więcej niż jeden owoc. Przez to o wiele łatwiej przekroczyć zapotrzebowanie kaloryczne, a tego byśmy nie chcieli.

Źródło: https://timcatering.pl/blog/jakie-owoce-na-odchudzanie-ktore-wybierac-a-ktorych-unikac/