Owsianka na mleku i wodzie – jak przygotować?

Ktoś polecił Ci włączenie do codziennego menu owsianki? Nigdy wcześniej jej nie przygotowywałeś i nie wiesz, jak to zrobić? A może nie wiesz, czy faktycznie owsianka na mleku i wodzie jest Ci potrzebna w jadłospisie? Zajrzyj do naszego tekstu, a rozwiejesz wszystkie wątpliwości!

zalety jedzenia owsianki

Jakie są zalety jedzenia owsianki?

Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, co to jest owsianka, bo jej popularność w ostatnich latach bardzo wzrosła. Oczywiście nie brakuje osób, które do tej pory nie zdecydowały się na włączenie owsianki do swojego menu. Jednak większość z nas choć raz w życiu jadła owsiankę, czyli zupę lub klei na bazie płatków owsianych i mleka lub wody. To danie może być przyrządzane zarówno na słodko z dodatkiem owoców, jak i wersji bardziej wytrawnej. Ale czy wiesz, że owsianka na wodzie i mleku ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie? Zastanawiasz się, jakie są zalety jedzenia owsianki? Przede wszystkim płatki owsiane są bogatym źródłem składników mineralnych, w tym na przykład cynku, magnezu i żelaza. Wystarczy je regularnie jeść, by nie narazić się na niedobory w organizmie. Dają dość nieprzyjemne dolegliwości i mowa tutaj o zmęczeniu, braku możliwości skupienia się i spadku energii. Jednak owsianka zalety ma też inne. To bardzo dobry sposób na zwiększenie sytości po posiłkach i ograniczenie podjadania. Ponadto płatki są źródłem błonnika, który przyczynia się do redukcji cholesterolu. Sprawdzą się nawet u osób, które zmagają się z wysokim poziomem glukozy we krwi. Odpowiednio przygotowana dietetyczna owsianka na wodzie pomoże unormować glukozę i zapobiec przed jej skokami. To też remedium na problemy z zaparciami, ponieważ błonnik zawarty w płatkach sprawia, że poprawie ulegają procesy trawienne. Jakie jeszcze owsianka na mleku właściwości wykazuje? Zdecydowanie poprawia samopoczucie i gwarantuje uczucie lekkości, które da się zauważyć już po kilku dniach. 

owsianka pomysły na przygotowanie

Zdrowa owsianka na wodzie i mleku – pomysły na przygotowanie 

Na pierwszy rzut oka można uznać, że skoro zdrowa owsianka na wodzie i mleku ma tak wiele dobrych właściwości, to jej przygotowanie będzie bardzo trudne. Nic jednak bardziej mylnego. Owsiankę jest bardzo łatwo przygotować. W dodatku najlepsza owsianka na wodzie lub mleku może być przez nas wykonana na wiele sposobów. Dzięki temu każdy z nas wybierze coś odpowiedniego dla siebie. Tym, którzy chcą mieć gotowy posiłek na śniadanie, zalecamy, by owsianka na mleku dzień wcześniej była przygotowana. Wystarczy namoczyć przed snem płatki owsiane, a rano dodać swoje ulubione dodatki. Aby przygotować owsiankę na wodzie, wystarczy zagotować około 50 g płatków. Następnie ściągamy swoją potrawę z ognia i dorzucamy ulubione dodatki do owsianki na wodzie. Idealnie sprawdzają się tutaj owoce, czy nawet orzechy. Takiego samego przygotowania wymaga dietetyczna owsianka na mleku. Cały proces opiera się na naszej wyobraźni, a raczej na tym, na co mamy w danej chwili ochotę. Osoby dbające o sylwetkę będą pilnowały określonej ilości kalorii. Do podbicia ich ilości można wykorzystać orzechy. Z kolei owsianka na diecie redukcyjnej powinna opierać się na dodatkach w postaci świeżych owoców. Warto też wspomnieć, że owsiankę możemy wykonać z różnych rodzajów płatków. Idealna owsianka na mleku z płatków górskich będzie wiązać się z dłuższym przygotowaniem, ponieważ one dłużej miękną. Z kolei owsianka na redukcji z płatków błyskawicznych będzie gotowa w kilka chwil. Ich smak praktycznie się nie różni. Jednak pamiętajmy, że płatki błyskawiczne mogą zawierać nieco wyższy indeks glikemiczny. Nie są to jednak bardzo wysokie wartości.

wady owsianki

Czy owsianka wady jakieś ma?

A co z wadami? Czy owsianka wady jakieś ma? Czy jest jakaś grupa osób, która nie powinna wprowadzać owsianki do swojego jadłospisu? Trzeba przyznać, że zarówno owsianka na mleku, jak i owsianka na wodzie właściwości ma korzystne dla zdrowia. Dlatego to propozycja żywieniowa uznawana za bardzo pozytywną w świecie dietetyki. Mimo wszystko niektórzy mogą odczuwać problemy z jej odpowiednim skomponowaniem, zwłaszcza pod względem ilości kalorii. Ma to bezpośredni związek z tym, jakie dodatki do owsianki na mleku będziemy wybierać. Poza tym osoby będą wrażliwe na zbyt dużą ilość błonnika, mogą odczuwać pewne dolegliwości żołądkowe. W takich przypadkach zaleca się, by nieco ograniczyć płatki. Duże znaczenie może mieć też to, na czym będziemy gotowali płatki. Zatem lepsze będą płatki owsiane na mleku czy wodzie? Jeśli nasz problem stanowi nietolerancja pokarmowa na mleko, to warto przerzucić się na wodę.

Źródło: https://timcatering.pl/blog/owsianka/