Białko jest jednym z ważniejszych makroskładników. To podstawowy materiał budujący wszystkie komórki w naszym organizmie. Białko odpowiada za produkcję enzymów i hormonów. Wspiera odporność, więc w rezultacie rzadziej chorujemy. Do tego białko bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie. A co z odchudzaniem? Czy białko odchudzające właściwości ma? Jakie są jego najlepsze źródła? Tego i kilku innych rzeczy dowiesz się z poniższego tekstu. Koniecznie zapoznaj się z jego treścią!
Czy białko pomaga schudnąć?
Białko odgrywa wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, więc nie może go zabraknąć w zdrowej i zbilansowanej diecie. Jednak nie jest to żaden magiczny środek na odchudzanie. Zatem zwiększenie ilość białka w diecie redukcyjnej nie sprawi, że kilogramy same będą znikać. Najważniejsze znaczenie ma odpowiedni dobór kalorii w czasie odchudzania, zwłaszcza zachowanie deficytu kalorycznego. Zatem spożywamy nieco mniej, niż normalnie potrzebuje nasz organizm. Jednakże białka na odchudzanie może pomagać poprzez niektóre swoje właściwości i sprawić, że osiągniemy zadowalające efekty. Najczęściej to, jak białko wpływa na odchudzanie, zauważa się w kontekście zwiększonej sytości po posiłkach. To pozwala zniwelować uczucie głodu po posiłkach i podjadania, zwłaszcza niezdrowych przekąsek. Poza tym białko na odchudzanie wpływa dlatego, że dostarcza aminokwasów. Są one potrzebne do rozbudowy i utrzymania mięśni. Jeśli zatem połączymy dietę wysokobiałkową z aktywnością fizyczną, to nie będziemy narażeni na utratę masy mięśniowej. Aby jednak zauważyć, że białko na schudnięcie pomaga, musimy pamiętać o zachowaniu odpowiedniej podaży tego składnika. W takim razie ile powinno sie jesc bialka na redukcji? Ogólnie zapotrzebowanie na białko przelicza się w gramach na kilogram masy ciała. Jednak musimy też wziąć pod uwagę rodzaj prowadzonego stylu życia, czy ilość aktywności fizycznej. Przyjęło się, że dla osób, które nie trenują, ilość białka na kilogram masy ciała powinna oscylować w granicach 0,8-1g. A ile białka na kg przy redukcji u trenujących? Tutaj zapotrzebowanie na białko jest znacznie wyższe i może dochodzić nawet do 2,2g/kg m.c. Jednak średnio wartość ta oscyluje w granicach 1,5 g/ kg masy ciała. Jeśli chodzi o pozostałe proporcje makroskładników w czasie odchudzania, to tłuszcze powinny stanowić około 20-35% zapotrzebowania energetycznego. Pozostałą część powinny zająć węglowodany w diecie odchudzającej.
W jakich produktach jest białko?
Wprowadzenie do codziennego menu produktów wysokobiałkowych może ułatwić nam zrzucenie zbędnych kilogramów. Tylko jak dobrze wykorzystać białko w diecie odchudzającej? Po jakie artykuły spożywcze powinniśmy sięgać? W jakich produktach jest białko? Przede wszystkim powinniśmy mieć świadomość, że wyróżniamy zwierzęce produkty białkowe na odchudzanie i produkty białkowe pochodzenia roślinnego. Wprowadzając do diety produkty będące źródłem białka zwierzęcego, możemy dostarczyć zazwyczaj wszystkich niezbędnych aminokwasów. Dlatego białka pochodzenia zwierzęcego nazywane są białkami pełnowartościowymi. Z kolei białka pochodzenia roślinnego nie posiadają kompleksu aminokwasów, więc nie są białkami pełnowartościowymi. Mimo wszystko wystarczy odpowiednio połączyć produkty pochodzenia roślinnego, by dostarczyć organizmowi komplet aminokwasów.
Jak podbić białko na redukcji?
Niewątpliwie najlepszym źródłem białka zwierzęcego będą różne gatunki mięsa. Do codziennego menu możemy włączyć mięso drobiowe (np. kurczaka i indyka), wieprzowinę, baraninę i wołowinę. Jeszcze w jakich produktach znajdziemy białko? W jajach, owocach morza i rybach. W szczególności polecane jest jedzenie dorsza, makreli, pstrąga tęczowego i łososia. Aby dużo białka w diecie odchudzającej się znalazło, nie zapominajmy o nabiale. Wskazane jest jedzenie jogurtów naturalnych, maślanek, twarogu i kefirów. Z kolei dobrym źródłem białka roślinnego są strączki. Aby zwiększyć podaż białka na redukcji o produkty roślinne, powinniśmy włączyć do menu fasolę, ciecierzycę i soczewicę. Wskazane jest jedzenie różnego typu nasion i orzechów. Dobrym wyborem będą orzechy włoskie, migały i nasiona chia. Komponując menu, warto uwzględnić produkty sojowe. W szczególności polecane jest tofu i tempeh. A czy koktajl białkowy pomaga schudnąć? Oczywiście, że tak! Musimy jednak zastosować się do wytycznych producenta. Poza tym pamiętamy, że w codziennej diecie musimy uwzględnić nie tylko zapotrzebowanie na białko na redukcji, ale też inne makroskładniki . Dobrze skomponowane menu będzie zbilansowane i różnorodne. Nie może zabraknąć w nim owoców i warzyw, ponieważ to dobre źródło witamin i minerałów. Do tego różnorodne produkty zbożowe i zdrowe tłuszcze.
Jak jesc bialko zeby schudnac?
Skoro już wiemy wszystko o białku, to nie pozostaje nam nic innego, jak przejść do działania. Co to jednak oznacza w praktyce? Jak jesc bialko zeby schudnac? Zachowanie odpowiednich proporcji będzie mieć tutaj kluczowe znaczenie. Jeśli nie chcemy codziennie tracić czasu na kontrolowanie jego odpowiedniego spożycia, to możemy rozważyć przejście na catering dietetyczny. W ofercie mc catering lublin czeka dieta o zwiększonej zawartości białka. Jest ona przy tym zdrowa, pełnowartościowa i bardzo różnorodna. Dzięki temu nigdy nie znudzi. Warto też pamiętać, że dieta pudełkowa gwarantuje codzienną dostawę gotowych posiłków. Tym samym nie musimy tracić czasu na robienie zakupów i gotowanie. Zaoszczędzony czas możemy poświęcić na odpoczynek lub planowanie aktywności, a ona jest ważna przy odchudzaniu.
Źródło: https://timcatering.pl/blog/bialko-na-odchudzanie-wszystko-co-musisz-wiedziec/